Husum – ett idylliskt smultronställe

Vi nämnde tidigare några smultronställen runtom i Norrland, men vi glömde ett ställe som vi gärna också vill nämna, nämligen bruksorten Husum.

Husum

Husum är en ort som ligger cirka tre mil norr om Örnsköldsvik som vi nämnde tidigare. Faktum är att det bara ligger dryga milen norr om Mosjöns Camping som vi skrev om i den artikeln om norrländska smultronställen.

Det är ett ganska litet samhälle med cirka 1700 innevånare då mindre småbyar i omnejden är medräknade. På orten finns ett stort pappersmassabruk som försörjer de allra flesta familjerna med jobb.

Men vad är det då som gör denna ”håla” till ett smultronställe värt namnet?

Svaret är kort och gott ”sommaren”. När sommaren är kommen till denna plats så förvandlas den från en grå bruksort till en sommaridyll med en härlig småbåtshamn med en ganska så underskattad skärgård som ligger benägen bara några kilometer ut.

Själva samhället är litet och även om det finns en del trafik till och från fabriken så är det inte direkt något som stör när du vandrar runt i den soliga sommareftermiddagen. Som aktiviteter så finns både tennisplaner, fotbollsplaner, en frisbeegolfbana och ett sprillans nytt utegym. En idyll, helt enkelt.