Leksaker i olika åldrar

Barn utvecklas olika fort och det är i princip omöjligt att säga vad som är bäst för en viss ålder. Det som är kul för en treåring kanske inte alls är det för en annan. Men leksakernas betydelse kan lätt överskattas. För ett barn är det viktigare att ha kontakt med andra människor: att få vara med och hjälpa till, t ex att diska, stoppa i tvättmaskinen eller följa med ut och hänga tvätt.

Det är idag vanligt att barn har för många leksaker. Då har de så mycket att välja på att de inte har tid att i lugn och ro leka och hitta alla möjligheter med varje leksak. Ett sätt att kolla om det är så här är att ta undan en del av leksakerna och sedan ta fram dem igen efter en tid. Då har barnen ofta glömt dem och de här leksakerna känns som nya för barnen.

Det här är ingen exakt lista utan tips på vad som kan passa barn i olika åldrar: det går att läsa mer om barnens utveckling och passande leksaker på den här sajten.

0-6 månader

Leksaker för små barn ska vara utan lösa delar och vassa kanter och vara okrossbara. De bör också vara tillräckligt stora för att inte barnet ska kunna svälja dem. Köp exempelvis bitleksaker att tugga på, skallror, speldosa och gosedjur.

6 månader – 1 år

Barnet lär känna världen och gör det främst med munnen. Var beredd på att barnet kommer att stoppa allt i munnen för att undersöka det. Se till att leksakerna är CE-märkta och undvik ftalater. Här passar det med pipleksak, en liten boll, gå-vagn, stor spegel, leka i sandlåda, leka i vattenbalja, pekbok, rullande leksak, byggklossar

1 – 2 år

Lektelefon, plasttallrikar med bestick, dammsugare och andra riktiga saker i barnstorlek, en liten kärra att dra saker i, fingerfärg, kritor.

2 – 3 år

En mjukdjur blir en trygg vän och substitut när man saknar mamma och pappa eller för att somna på natten. Köper man i bra kvalité kan den få följa med hela livet och ärvas till nästa generation! Annars brukar även dessa gå hem hos de mindre barnen: plastverktyg, docka, bilderbok, fingerfärg, kritor, trumma och andra rytminstrument,trehjuling, gunghäst, gunga, hink och spade i sandlåda, bilbana av trä, pulka

3 – 4 år

Barnen lever mycket i sin fantasi och genom fantasilekarna utvecklar de sociala förmågor. Maskeradkläder eller annat att klä ut sig med, enklare spel, rutschkana, små musikinstrument som liten gitarr, docka som kan kläs på, en säng för nallen, blockflöjt. lego, måla med pensel, leksaksbil, tåg eller båt.

4 – 7 år

Kläder att klä ut sig i, cykla, flyga drake, ficklampa, håv, sjukhussaker som plaststetoskop, plåster, förband, såpbubblor, skolsaker som linjal, sudd, tejp mm, papper och penna, målarfärg, böcker.

Leksaker som bör undvikas

– Leksaker med högt ljud kan orsaka hörselskador
– Snören kan medföra fara för strypning
– Leksaker med sugkoppar. Kontrollera att de inte går att ta lös
– Magnetiska leksaker får inte vara så små att barnet kan svälja dem.
– Batterier bör inte finnas i leksaker för barn under tre år.