Smultronställen i Norrland

Norrland erbjuder en fantastisk natur som verkligen skiljer sig från det man i regel ser i södra Sverige. Det finns många olika sevärdheter och smultronställen i Norrland.

älv

Ångermanland

En av de finaste vägarna enligt mångas mening är väg 86 utefter Indalsälven. Där finns en storslagen natur och man kan till exempel stanna till vid Sillre och njuta av naturen. Där finns även ett café. Även vägen längs Höga kusten i Ångermanland tillhör de finaste vägarna i denna del av landet.

En annan plats i Ångermanland, en bit utanför Örnsköldsvik, som är en riktig idyll är området kring Mosjön. Campingen heter Mosjöns camping Där finns en idyllisk camping belägen intill E4, men du får ändå känslan att den är naturnära. På campingen finns plats för både husvagnar och möjlighet att bo i stugor. Mosjön är också en utmärkt plats för fiske, då sjön bland annat erbjuder inplanterad ädelfisk. För information om fiskekort kan du besöka Örnsköldsvik kommuns hemsida.

Norra Norrland

Vad gäller att upptäcka natur till fots kan till exempel Rapadalen i Sareks nationalpark rekommenderas. Den ligger i lappländska Jokkmokks kommun och är en dalgång med branta berg och fjällbjörkskog som det går en underbar vandringsled rakt igenom. Padjelanta är en annan fantastisk nationalpark som även den ligger i Lapplan men väster om (dit den gränsar) Sarek och mot gränsen till Norge. Denna park är en högplatå som ligger runt sjöarna Virihaure och Vastenjaure och även här finns en vacker vandringsled som är cirka 15 mil!

En annan makalöst vacker plats är Storforsen i Piteälven vid Bredsäl i Älvsbyn kommun. Längs denna fors finns ett mäktigt vattenfall med en fallhöjd på cirka 60 meter! Det är faktiskt en av de största forsarna i Europa och den största oreglerade! Den fryser heller aldrig trots att det blir mycket kallt på vintern. Hit hittar man genom att åka utmed väg 374. Det finns med andra ord mängder av sevärdheter i Norrland.

Det här var några tips – men reser du runt kommer du garanterat hitta dina egna smultronställen.