Smultronstället – fornborgen Gåseborg

slottsgård

När man strövar i naturen blir man förr eller senare fäst vid något alldeles speciellt område. Smultronställets karaktär och dragningskraft är oftast individuell men kan förstås också delas med andra. I Järfälla, norr om Stockholm, ligger precis ett sådant smultronställe, nämligen forntida borgen Gåseborg.

Läge

Gåseborg är en fornborg från folkvandringstiden belägen på en hög förkastningsbrant som gränsar mot Mälaren i Görvälns naturreservat. Borgen är omgårdad av två stenmurar (dubbelmurar) mot landsidan och ingången är en smal stentrappa som når upp till toppen som ligger 45 m.ö.h. Utsikten mot Mälaren i väster är spektakulär och milsvid. I norr ser man Kungsängen, Kallhäll och i n.v. syns taket på Ådö. Mot s.s.v. skymtar Salem och Rönninge. Det är främst utsikten som lockar folk av olika kategorier. Här grillas och festas ibland, liksom scouters rollspel och asatroendes riter. Morgonandakter förekommer och skolor besöker ofta platsen.

Bergsklättring

Vid de branta klipporna i väster finns flera klätterleder. Om man går utefter vattnet från söder kommer man först till Ravinen, en klättervägg med en del lätta överhäng. Ankare finns och den högsta leden är 17m. Sedan kommer man till ravinen där det precis ovanför finns borrbultar och firningsankare. Efter den så kallade Gula väggen kommer Djävulsväggen utan toppankare, istället finns två stadiga tallar som ersätter.

Fågelskådning

Den höga klippan och förkastingsbranten utgör en bra träckled för fåglar, mest på höstarna. En annan fördel är att man slipper motljus på morgonen då sträcket är som störst. Det är ett vackert skådespel att stå på ”borgen” en sen septembermorgon där finkar, trastar, tranar och gäss drar förbi mot söder. Varje nytt besök skiftar från dag till dag, och stället lockar alltid till nya besök.